Anknytningen till ditt barn

Är du kär i din bebis? Känner du ett nära starkt band till barnet? En stark anknytning till dig som mamma är en av de viktigaste faktorerna för barnets utveckling. Om det inte är så ta emot stöd och hjälp för att stärka anknytningen och skapa nära band till ditt barn.
Det gör att du orkar mer som mamma, det kommer vara roligare, du kommer ha mer tålamod, barnet ger dig mer glädje mer kärlek flödar..
En stark anknytning  ger ditt barn en trygg bas, det främjar en positiv känslomässig utveckling och lägger grunden för goda sociala och emotionella färdigheter. Det bidrar också till bättre hälsa och välmående i både barndomen och vuxen ålder. 

Läs mer om anknytning till pappa eller annan medförälder längre ner på sidan.

Läs om min personliga historia när det gäller anknytning


0734025744


jag erbjuder hjälp för att knyta närmare band till ditt barn


utan möjlighet till anknytning

Har inte ditt barn haft  möjligheten att utveckla en stark anknytning till dig som mamma eller pappa? Var förlossningen svår och du blev separerad från barnet, var det ett kejsarsnitt och du hade så ont att du inte tog hand om barnet första tiden? Du eller barnet kanske varit sjuk, född för tidigt, eller annat som påverkat möjligheten till stark anknytning.  Läs mer om förlossningstrauma

BOKA SESSION 

 Syskon på väg

Finns det ett trauma från det barnets förlossning och anknytningen blev påverkad är det till stor hjälp att gå igenom det för att inte första barnet ska känna sig åsidosatt

BOKA SESSION

medvetena stunder

Medvetna stunder med ditt barn är övningar för att stärka anknytningen som både du som mamma, pappa eller medförälder kan göra.

BOKA SESSION


Anknytning till pappan eller andra

Du är också superviktig, självklart är det så! Du kommer så småningom bli lika viktigt i ditt barns liv. I starten är pappan så oerhört viktig för mamma+barn-enheten. Man kan se det som den fjärde trimetern, att barnet hör ihop med mamman ett tag till. Att göra praktiska saker som underlättar omställningen är det bästa du kan göra och det kommer finnas tid att vara nära ditt barn så er anknytningsprocess blir starkare och ert nära band utvecklas.
Idag jämfört med tidigare generation så knyter den andra föräldern ofta snabbt ett nära kärleksfullt band till sitt barn då idag delar man mer på föräldraskapet, vilket är fantastiskt.
Jag förstår om du som inte är mamma läster detta och tänker hallå barnet knyter ju an till fler personer. Ja självklart är det så att det kommer bli fler livsviktiga personer för det lilla barnet. Den andra lika viktiga blir förstås pappan till barnet eller om det är en annan medförälder. Sedan kommer släktingar som mor och farföräldrar, syskon mm som barnet träffar ofta knyta an till. Sedan tillkommer vänner, personal på förskola, eventuella djur. 
Om mamma finns tillgänglig, vilket oftast är fallet  är hon alltid och kommer alltid att vara en viktig anknytningspersonen till barnet. Hon kallas den primära anknytningspersonen. Hon har burit barnet och anknytningen har startat redan i magen även om man ibland inte känner av den. Barnet kommer ut känner igen rösten, hjärtslagen mammas signaler mm. 
Nu tänker någon att jag som pappa har ett starkare band till mitt barn än mamman har. Ja så kan det absolut vara om mamma varit sjuk i samband med födseln eller hade ett trauma eller barnet varit sjukt så anknytningen inte uppstått så som den är skapad att uppstå. Eller orm det finns en stress hon mamman som barnet känner av och barnet då vänder sig hellre mot den andra föräldern och skapar ett starkare band vilket är oerhört viktigt för barnets fortsatta utveckling att det finns starkt band till någon.
Det finns mycket att läsa om anknytning och olika anknytningsstilar, alla människor får verkligen inte en trygg anknytning det sägs att det är ca 60 procent har en trygg anknytning. Men om du som förälder är medveten  om att det var svårigheter i början att knyta an så kan man stärka och göra den befintliga anknytningen starkare, så närmare band skapas. Har du som förälder själv en otrygg anknytning som du märker påverkar dig i ditt föräldraskap kanske du själv ska söka stöd för din egen utveckling i ditt föräldraskap.