Råd och tips till stödperson/partner under födandet

Till dig som är partner eller till annan stödperson

Din uppgift under födandet – trygghet, kärlek och vägvisare

DSC_00199Du som partner, vän eller annan person som finns med som stöd gör en oerhört värdefull insats om du påminner och stöttar din kvinna i att vara ”här och nu”. När värkarna börjar bli mer smärtsamma kan du under varje värk följa hennes andning.  Du kan förstärka utandningen/avslappningen genom att trycka med dina händer tydligt på båda axlarna eller fram längre ner på bröstet om hon sitter upp och följa med ner på utandningen. Vid inandningen släpper du trycket, bara håller och följer med upp i rörelsen. I andra ställningar så stryker du tydligt ner längs kroppen under varje utandning.Yogaställning knä DSC_0049 Hon känner sig inte lika ensam i sitt arbete när du finns där hela tiden, nära och kärleksfullt. Hon känner sig trygg genom din närhet och kan lättare fokusera inåt. Din närvaro och stödet från dina händer kommer att påminna henne om att släppa ner och bli tung i kroppen. Använd inte orden ”slappna av”, utan använd ord som leder henne ner i avslappning, se förslag nedan. Du som partner har inte ta ansvar för förlossningen på något sätt, utan ditt jobb är att påminna kvinnan att gå inåt och följa sin kropp. Får hon det stödet då har du gjort det du kan och det är ett mycket betydelsefullt stöd. Fråga barnmorskan så ofta du vill om det är något du undrar, så att du sedan kan fokusera på att stötta din kvinna och ni kan fortsätta att ta en bit i taget, ett andetag i taget. Kom ihåg att du inte behöver backa undan när barnmorskan kommer!!!(Jag säger det för att jag ofta ser det!)

Tänk inte framåt, var här och nu i det du gör.

KursOm du som partner aktivt jobbar med att vara här och nu, närvarande och kärleksfullt, utan att tänka på annat under värkarbetet, kommer du att ge henne extra kraft och energi. Tänker du på andra saker under förlossningen kommer hon att intuitivt känna det och bli störd.Det gör dig också stressad att fundera över allt som skulle kunna hända. Ge henne beröring, smek henne, pussa på henne med en kärleksfull känsla. Säg att hon är bäst. Hon föder ert barn!

Vad du kan göra för att vara ett bra stöd

Skapa en lugn zon kring kvinnan – Vill kvinnan ha tyst under värkarna påminn dem runt henne att respektera det. Röster och andra ljud som ljud från hjärtljudsapparaten (CTG) kan hindra kvinnan att fokusera inåt. Be personal stänga av ljudet och vänd bort apparaten. DU HAR INGET ANSVAR FÖR HJÄRTLJUDEN, det är barnmorskans ansvar. Vara närvarande – Kroppskontakten du har med henne gör att hon inte känner sig lika ensam i sitt arbete. Hon kan släppa allt runt sig och rikta fokus inåt under varje värk. Du är hennes länk utåt. Sitter hon upp kan du ha en arm runt hennes axlar och den andra handen fram på bröstet som följer med hennes andning. Tala om för henne att denna dag ska hon bara ta emot av dig utan tankar på att ge tillbaka. Hjälpa till med andning – En oerhört värdefull uppgift är att påminna kvinnan om fokus på andningen. Led henne tydligt ner under utandning genom att hålla händerna på axlarna eller fram på bröstet eller stryk med dina händer ner längs överarmarna eller längs hela kroppen för att påminna om att riktningen är nedåt.  Fokus bör ligga på utandningen, lång utandning, inandningen sköter sig själv och den ska inte vara överdrivet djup, hon ska andas in “som vanligt” och ut längre. Hjälpa till med avslappning – Påminn om att hon ska bli tung i kroppen under värken vid varje utandning, att axlarna ska ner, käken slappna av, bli tung i ansiktet etc. Påminn om byte av kroppsställning – Uppmuntra och hjälpa till att byta ställning, förslagsvis en gång i timmen. Ha en sittande upprätt ställning som bas  men byt då och då. Skräddarställningen med stöd i ryggen är en bra ställning att utgå från. Ge beröring mellan värkarna – Prova att ge lätt kärleksfull beröring mellan värkarna, smek henne i ansiktet, pussa på henne. Var närvarande i det du gör. Uppmuntra – Slösa med ord som bekräftar hennes jobb, enkla ord som du repeterar. Orden är mycket viktiga, använd ord som påminner henne om att släppa ner kroppen, se förslag nedan. Välj ord som känns rätt för dig. Uppmuntra henne till att vila emellan och inte att starta nya konversationer – en födande kvinnas tänkande sinne bör vila och inte stimuleras. Tyck inte synd om henne – att tycka synd om en kvinna som har förlossningssmärta stjälper henne bara. Att tycka synd om någon i det läget är att inte acceptera situationen, men var ödmjuk och förstående. Kolla om hon kan få mer hjälp om hon behöver ännu mer beröring, stöd eller annan smärtlindring och sedan påminna henne och dig själv om att ta ett ögonblick ett andetag i taget. Be om mer hjälp av personalen! Ge dryck och mat – Servera ofta men lite åt gången. Hjälpa till med lustgas – Om hon vill ha lustgas så prova att du håller i lustgasmasken så kan hon fortsätta koncentrera sig på andningen och låta händer och armar vara tunga. Paus och stöd till dig – Fråga barnmorskan när du undrar något. Information ger trygghet. Tala om när du behöver en paus för att äta eller gå ifrån en stund.

mecora_heart_miniFörslag på ord under värkarna:

 • Under utandning: Släpp ner axlarna, bra!
 • Efter utandning: Bra!
 • Tung i kroppen, bra!
 • Tung
 • Bra
 • Vad fint du gör det!
 • Fokus inåt, bra!
 • Ett andetag i taget, bra!
 • Tung i ansiktet, ingen rynka mellan ögonen!
 • Varje gång du andas ut släpper du ner kroppen, bra!
 • Försök att ha avslappnade och öppna händer, trots att det gör ont.

Jobba tillsammans

DSC_0053Med medvetenhet och kunskap om vad du kan göra så kommer du att kunna stötta din kvinna och vara ett oerhört värdefullt stöd för henne under förlossningen, kanske i varje värk. Du kommer att känna dig mer delaktig i upplevelsen och att ni är två om det, att ni är ett ”team”. Kom ihåg att ta en bit i taget, ett andetag i taget.   Lycka till Maria <3