Attityd del 5 – Tålamod

”Instant gratification”

Vad har hänt med tålamodet? Föds vi med mindre tålamod idag än tidigare generationer? Vart har det tagit vägen? Det kanske ligger massa tålamod och skvalpar någonstans i universum och inte hittar någon plats inne i oss. Den platsen är numera fylld med rastlöshet eller med ett omedelbart tillfredställelsebehov…..

Vad fort det gick, att ändra på, att byta ut  tålamodet mot rastlöshet. Vi använder vårt sinne på ett helt annat sätt idag och sinnet får en vana att alltid vara upptagen med något och vill ha snabba byten för att inte bli otåligt och rastlöst.

Jag pratade med en 28-årig kille som berättade att han och hans kompisar brukade visa varandra youtube-klipp när de träffades. De skickade runt sina telefoner och då gällde det att visa klipp där poängen kom snabbt, annars var det inget populärt klipp.  Det är ”instant gratification” som gäller berättade han. Ok…snabba puckar alltså tänkte jag som inte ens har någon Iphone.

Ju större tålamod ju mer ovisshet kan vi hantera, eller hur? Ovisshet är ett spännande ämne som jag låter få en egen post.

Tålamod är en av mindfulness attityder som vi tränar upp genom att öva vår ”uppmärksamhetsmuskel” och vi övar på att  lämna tiden och vara i en tidlös upplevelse. När/om rastlösheten kommer så noterar du känslan och låter den finnas,  tillåter den och  andas in i den. Tankar om att det är tråkigt etc lämnar du genom att rikta tillbaka ditt fokus på andetaget eller den kroppsdel du valt. Det övar upp ditt tålamod.

Tålamod är ju att låta saker och ting ta ta den tid det behöver ta. Ofta vill vi att det ska vara på något annat sätt än det är och att det ska gå fortare än det gör.

Jag minns när jag var liten och vi hade ett ägg (som bonden hade lovat att det var befruktat) ovanför kylen (man gjorde så då för att få ett litet husdjur på den tiden..) vi väntade och väntade på att det skulle kläckas och vi vände på ägget och sprutade vatten på skumplasten det låg på. Så en dag hörde vi ljud inifrån ägget och såg en spricka. Då tappade min syster tålamodet och hjälpte kycklingen bli fri från skalet. Kanske gjorde det ingen skada på kycklingen. Men många saker som man skyndar på som behöver sin tid blir ju inte bra.

Tålamodsbristen hos både blivande föräldrar och personal påverkar upplevelsen av födandet. Tålamodsbristen och svårigheten att vara här och nu hör ihop och skapar en stress och stress påverkar kroppen som riktar sin energi på att fly från situationen istället för att öppna upp och föda.

Att öva sig i att följa sitt andetag en minut då och då är en bra träning för tålamodet och en bra början som förberedelse inför att föda. Att påminna  sig om  att ”det tar den tid det tar” är också en bra förberedelse.

Comments are closed.