Attityd del 6 – Nybörjarsinne

The beginners mind kallas denna attityd på engelska, jag kallar den för nyfikenhet

Jag älskar nyfikenhet, den nyfikenheten som ett barns sinne har. Att titta på saker och ting utifrån ett nytt fräscht perspektiv (jag lyckas inte alltid!). Barn har inga klara färdiga mallar eller tolkningar, de undersöker innan de tar ställning och de dömer sällan. Vuxna tar ofta ställning eller har en förutfattad mening innan de lyssnat, undersökt och är ofta väldigt dömande.

Att inta ett nybörjares sinne är  ytterligare en attityd man tränar inom mindfulness.

En dag kommer jag hem till mina barn och berättade att jag sett en duva i parken mitt emot huset på lunchen. Ok, vad är det med det, säger dem? Jag verkligen såg en duva. Jag stannade till och tittade sådär riktigt nyfiket, undersökande som om det vore första gången jag tittade på en duva, sa jag. Ok, vad menar du, här hängde de inte riktigt med sin mindfulnessmamma.

Den var fantastiskt vacker, flera fina gråa nyanser, och de hade olika mönster jag trodde inte duvor var så vackra med så olika mönster säger jag. Duvor för mig har ju bara varit gråa fåglar som stökar runt fontäner och på stora torg.  Det var verkligen barnet i mig som tittade på ett nytt fräscht mycket uppmärksamt sätt utan att tolka in något gammalt.

Tänk vad lätt det är att redan ha en uppfattning om en människa som vi ser utan att vi hunnit börja prata med personen. Pang är tolkningen där direkt och även kopplad till en känsla. Så ett nybörjarsinne tillsammans med en icke dömande attityd då blir livet mer spännande.

Varje gång när jag gör en sådan ”upptäckt” så blir jag förundrad hur lätt det är att bara låta livet rulla vidare. ”Har man sett en har man sett alla” hör man ibland och det är ju verkligen totalt fel.

I födandet är också nybörjarsinnet en bra attityd att ta med sig. Speciellt för omföderskor som ibland inte har en så bra första upplevelse och kommer och säger att det kommer att bli som första gången. Där har den kvinnan ett val att göra, ett viktig val. Om hon mentalt bestämmer sig för att det blir som första gången är det betydligt större sannolik att det kommer att bli så. Bestämmer hon sig att göra detta som om det vore första gången men har lärt av de erfarenheter som gjorde hennes upplevelse svår första gången då blir det en helt annan mycket bättre upplevelse är min absoluta erfarenhet.

Jag minns en förlossning när en omföderska  kom in och sa att jag vill ha ryggbedövning direkt. Ok, sa jag, vill du berätta hur det känns just nu och hur du tänkt för just nu ser det väldigt bra ut när du andas genom värkarna.

Det var så hemskt förra förlossningen, det var jättejobbigt i flera dagar innan jag kunde få smärtlindring och då blev det så skönt när jag fick epiduralen (ryggbedövningen) men allt jag minns från den förlossningen är hemskt säger hon och darrar på rösten.

Jag tittar henne rakt in i ögonen och säger ödmjukt, det var den förra förlossningen som kändes så eller hur? Nu är det en ny gång, en ny förlossning, så vi släpper den upplevelsen, vi lämnar den och går in i denna. Din kropp har fött barn, du kommer in i ett helt annat läge, du är redan öppen fem centimeter och du andas lugnt och fint genom värkarna, det ser helt fantastiskt ut.  Jag kan hjälpa dig mer och jag kan visa vad din man kan stötta dig med, säger jag. Ja, nu går det egentligen jättebra säger hon då, jag vill vänta  en stund med epiduralen.

Ok, då förbereder vi för en epidural så att det  går lätt att ordna det om det skulle behövas lite senare säger jag.

Vidare visade jag henne mina vanliga trick och visade hur partern kunde vara mer aktivt närvarande för henne. Hon var redan väldigt inne i sin lugna fokuserade andning och hon bekräftade flera gånger att det kändes bra och att  hon var mer fokuserad på denna upplevelse nu.

Denna kvinna födde utan epidural, och ingen kunde missta sig när man såg hennes lycka och glädje över att ha varit närvarande i upplevelsen av denna förlossning. Att inte ta epidural är inget syfte i sig för mig, det viktigaste är att det blir en bra upplevelse, men att få med sig en ny erfarenhet att varje gång är en ny gång oavsett om jag föder barn eller är ute och promenerar eller älskar med min partner. Varje dag en ny dag men nya möjligheter. Det låter lite som en klyscha, men faktum är att ju mer nybörjarsinne man kan få sig att inta så är det en sanning som ingen kan säga emot.

Du har ju aldrig provat får jag ibland säga ibland till förstföderskor som säger att det kommer att bli svårt. Hur vet du det, det är första gången, var nyfiken, ha tillit, tålamod, sträva inte efter något speciellt, var i stunden. Det är tufft och jobbigt, ja det är fakta, men det går!

Comments are closed.