Innan du kom ville jag ha ryggbedövning…

När jag möter en kvinna i förlossningsarbete för första gången vill jag alltid höra hur hon mår, tänker och känner innan vi tillsammans kommer överens om hur vi kan gå vidare. Jag vill också visa henne hur hon kan släppa negativa tankar och det krampaktiga taget  hon ofta håller sin kropp i. Genom att följa kraften och aktivt  fokusera rätt in i kroppen ner i smärtan och till barnet som finns där just nu och hjälper hennes kropp att öppna upp. Efter hon fått prova några värkar med fokus helt och fullt på nuet så planerar vi hur vi går vidare.

Ibland vill kvinnan som i detta fall ha en ryggbedövning utan att ha fått hjälp att fokusera på nuet. Då föreslår jag alltid att prova några saker för att bli mer vaken , alert, deltagande i sitt eget födande och efter det så utvärderar vi.

Efter ett sådant tillfälle kom ett mail till mig och det beskriver så otroligt bra vad enkelt det är med rätt “redskap”.

Hej Maria!

Innan du kom ville jag ha ryggbedövning. Då sa du sa åt mig att prova några saker först:

  • Sätta mig i skräddarställning i sängen med en saccosäck bakom ryggen
  • Du visade hur jag skulle andas och drog ut värken i mina armar.
  • Du visade min kille hur han skulle göra för att hjälpa mig.

Tror även att jag hade en nål i pannan.

Den upplevelsen var det mest otroliga jag någonsin varit med om och jag födde till slut utan bedövning förutom lustgas.

Tack……

Enkelt förklarat handlar det om dessa punkter:

1. Ställningen är otroligt viktig i detta läget när en kvinna inte vill vara med längre. En upprätt ställning gör kvinnan mer vaken, alert och  delaktig i sitt eget födande.

2. Andningen – riktas ner i kroppen, ner i smärtan, om fokus ligger i smärtan får tankarna inget fäste. Man kan också rikta ett ord somt.ex.  tung, ner, ja rakt ner i kroppen ner till barnet. Fokus i kroppen gör att kvinnan får ökad kraft och mer energi och  upplever kontroll (inre kontroll)

3.Stödet/påminnelsen är oerhört viktigt i födandet. Om partnern är närvarande med  fokus hos henne så ger det henne ökad kraft och hans händer kan tydligt visa hennes kropp att den ska ner genom tryck, beröring, strykningar.

Säker sa jag också något om inställningen om  att ta ett andetag i taget och inte sträva någon annan stans, acceptera det som pågår i din kropp här och nu.

Jag är jag fullt övertygad om att nuet är bästa stället att vara på i födandet och när jag tittar en kvinna i ögonen och säger det så tror hon mig och då vågar hon prova. När hon har provat så känner hon direkt att det känns betydligt lättare att följa kraften i värkarna än att motarbeta den.

Jag uppmanar både föderskor och barnmorskor att aktivt prova.

Lycka till

Maria

Comments are closed.