Välj barnet

Barn behöver närvarande föräldrar – inte bara fysiskt utan också psykiskt och andligt skriver Anna Sophia Bonde idag på DN Insidan om Det moderna familjelivet i skärmens sken. I samma artikel skriver föräldracoachen Åse Teigner Att föräldrar är kompetenta och vill sina barn bästa och att man inte får ge föräldrar dåligt samvete. Vad menar hon med det egentligen?

Varför får man inte tala om fakta, hur verkligheten ser ut,  hur anknytning fungerar? Varför får man inte berätta hur spegelneuronen i vår hjärna fungerar och är skapade att fungera bland annat för att öka bindningen mellan barn och vuxna. Även mellan vuxna och vuxna. Om ditt fokus ligger på skärmen eller mobilen så sker det inget möte mellan er.

Idag ser vi hur föräldrarna tar med sig datorer, mobiler redan på BB. Varför får vi inte berätta att  forskning visar att spegelneuronerna arbetar bäst i närvaro. Anknytning sker i närvaro. Alltså om jag tittar på skärmen, svara på sms samtidigt som mitt barn vill ha uppmärksamhet så kan jag inte känna med i den känslan hon har om jag inte är fullt närvarande (och det behövdes forskning visa innan vi vågade säga det ..)

Det handlar inte om att ge dåligt samvete. Du kan uttrycka en åsikt, berätta om din kunskap och mottagaren väljer själv om den vill ha dåligt samvete eller om man istället vill reflektera över hur den egna verkligheten ser ut för mig och mitt barn, min relation. Att få dåligt samvete är något du ger dig själv, inte får av någon annan. Varsågod, du kanske t.o.m. har dåligt samvete. Vi tror att vi har  så många måsten att vi glömmer bort att vi har ett val. Välj barnet nästa gång du står inför ett val. Vad vill du innerst inne?

Comments are closed.