Varför börjar inte förlossningen

Varför börjar inte förlossningen – den långa latensfasen

Jag tog emot ett samtal från en kvinna som berättade att hon hade gått tio dagar över tiden. Hon ringer för att hon var  orolig över att inte få tillräckligt med sömn om värkarna skulle börja till natten  igen. Hon fortsatte att berätta att hon hade haft flera perioder med värkar på nätter och åkt in till en förlossningsavdelning vid tre tillfällen och efter kontroll fått veta att det inte öppnat sig något och fått rådet att bryta värkarna med en tablett Bricanyl så hon kunde få sova på natten.

Jag lyssnar på henne och utbrister: Det är dags att föda nu, eller hur! Du har gått tio dagar över tiden!! Släng alla Bricanyltabletter du har hemma och ikväll när värkarna börjar så välkomna dem och säg till dig själv det är dags nu.

Jag ska berätta hur det är på riktigt, så lyssna nu, sa jag till henne. Är vi oroliga under dagen och har mycket att stå i så får värkhormonet inget utrymme i vår kropp. Då är det stresshormonerna som är herre på täppan. Så när du har lagt till på kvällen och huvudet har sjunkit ner så där extra djupt på kudden – då börjar värkarna, då får de plötsligt utrymme i din kropp.

Värkhormonet är samma hormon som ger lugn, ro och välbefinannde i kroppen (fiffigt va). Naturen har skapat det så att en kvinna föder först när hon är i trygghet och kroppen lugn.

Tänk dig in i ett scenario  när du är avslappnad och sitter i soffan och nästan har somnat till (kroppen är helt lugn) och dörren rycks upp, eller en stor sten slår mot rutan, då reagerar din kropp instinktivt med att vara beredd på att agera, du vaknar till direkt. Det som hänt då är att oxytocinet (lugn och ro hormonet) är borta och adrenalin och cortisol (stresshormoner) är det hormon som styr för tillfället. Det är  ett   exempel på hur lugn kontra stress tar ut varandra.

Men man har sagt till mig att om förvärkarna går att bryta med Bricanyl så är det inga riktiga förlossningsvärkar, isåfall hade inte Bricanyl hjälpt säger hon frågande. Så har jag också trott tidigare och uttryckt mig, berättar jag för henne, men idag vet jag att våra attityder påverkar mer än vi vill tro. Om personalen har en attityd och en övertygelse att förvärkar är bara jobbiga man blir trött av dem och de gör ingen nytta, då blir det din sanning också och den övertygelsen påverkar din kropp.

Så ikväll när du lagt dig och värkarna kommer så säj ja till dem, andas igenom dem och

Säg att du vill ha den här perioden och låt ingen bryta dina värkar. Sova gör du när det passar, natten är inte den enda tid man kan sova på och släpp oron över att inte få sova, det löser sig.

Samma natt klockan fyra, började hennes värkar och hon åker in till förlossningen morgonen därpå i ett aktivt förlossningsarbete…….

maria

Comments are closed.