Dykmetoden = Mindfulness i födandet

”Mindfulness i födandet” är min utveckling av dykmetoden.

Vilket kan vara bra att veta eftersom det inte finns några kurser eller CD i Dykmetoden. CD:n ”Mindfulness i födandet- för blivande föräldrar” fungerar perfekt att träna med för de som är intresserade av Dykmetoden.

Kortfattat om dykmetoden: Att ”dyka” ner i kroppen under värkarbetet. Inte fly, inte göra motstånd, bara slappna av och gå in i kroppen. Vara fokuserad inåt från sekund ett i värken. Att vara stilla och fokuserad under värkarna för att spara energi. Med dyktekniken är andningen lugn och långsam. När kroppen är avslappnad och inte spjärnar emot blir värkarbetet effektivt.

Kortfattat om Mindfulness i födandet så innebär det att vara i det som pågår. I upplevelsen av att föda. Här och nu. Andningen riktas medvetet och fokuserat inåt neråt i kroppen. Du dyker ner i smärtan, den smärta som ska vara där.

Du kapitulerar inför kraften och upplever kontroll då du medvetet följer det som sker i kroppen.Du har ett accepterande förhållningssätt till nuet. Smärtupplevelsen minskar eftersom intellektet är stilla och bedömer inte smärtan.

Jag lärde mig dykmetoden tidigt redan som barnmorskestudent och upplevde hur fantastiskt väl det hjälpte de födande kvinnorna. Min handledare gjorde ett oerhört intryck på mig när hon vände alla kvinnors fokus från att vara utåt med för snabb andning, till ett fokuserat födande inåt (birthing within på engelska passar bra men går inte att översätta). Jag minns den perioden på förlossningen som när kvinnorna ”bara födde” helt av sin egen kraft i sitt eget tempo det var fantastiskt. Jag såg och upplevde redan där hur oerhört mycket man som barnmorska påverkar kvinnan. (Återkommer om det temat).

Metoden var inte alls svår att lära sig, superenkel, det krävdes visserligen mycket av mig som barnmorska. Det krävdes min totala närvaro och övertygelse om att det är inåt som är den enda och rätta vägen.

Jag tror också att kärlek till det man gör är viktigare än vi förstår, jag tänkte inte på det då, men nu när jag skriver så förstår jag att jag älskade att se hur jag kunde bara genom mitt sätt att vara hjälpa både kvinnan och hennes partner. Min närvaro förstärkte deras närvaro.  Jag kände mig som  ”smärtlindringen”. Det var ju därför jag var där för att hjälpa stötta guida kvinnan in i de födande krafterna och finnas för att bekräfta visa tillbaka till vägen när hon hamnat vid sidan om.

Jag visade alltid partnern vad han kunde göra och han fick  fullt upp hela förlossningen och upplevde det som om de hade gjort förlossningen tillsammans.

I många  år utövade jag detta på 100 procent av alla jag mötte ibland mer aktivt  ibland mindre. Någon kunde bara behöva några ord som ”TUNG I KROPPEN” eller bekräftelse på att de jobbade på bästa sättet. Andra behövde tydlig guidning med händer och ord under en kort stund och efter det så skötte paret det själva eller under varje andetag  hela förlossningen (om tiden fanns).

Jag tänkte detta är så enkelt att det måste gå att lära ut så föräldrar har med sig det när de kommer vilket i sin tur betyder att de inte blir lika beroende av vilken barnmorska de får. Så började jag ha kurser i förlossningsförberedelse. Det var egentligen i  Dykmetoden, men den hade inte fått ett officiellt namn då, så mina första kurser kallade jag bara ”Profylaxkurs för blivande föräldrar”.

Barnmorskorna på förlossningen där jag då jobbade blev väldigt imponerade gång efter gång hur paren som tränat detta själva skötte fokus och andningen tillsammans som ett team och att förlossningarna i regel gick så bra.

När jag hade haft kurser i två år så började det komma artiklar om mindfulness i dagstidningarna. Mindfulness som ett metod för stressade människor att lära sig vara här och nu, ett sätt att hantera stress mm. Jag kände att hela jag drogs till att läsa mer om metoden och sa direkt att det är ju det här jag håller på med.

Det är så tydligt att genom att vara här i och nu i födandet så stöds den fysiologiska processen i kroppen och den födande kvinnan får den bästa upplevelsen. Så kom Mindfulness i födandet till.

Jag har gått flera kurser i mindfulness på  Center for Mindfulness och har utbildat mig till mindfulnesslärare. Genom det har jag på ett djupare plan förstått varför det fungerar och har gjort övningar för gravida för att träna upp närvaron i kroppen redan innan förlossningen.

Bonus med denna förlossningsförberedelse är att man har nytta av kunskapen i övriga livet vilket många deltagare genom åren berättat och speciellt männen. Mindfulness är ett förhållningssätt till livet.

Comments are closed.