Attityd 4 – Tillit

Tilliten som kom och gick

Tillit är ytterligare en attityd man utvecklar genom  mindfulnessträning. Tillit är något vi kan träna upp om vi har svårt för att känna tillit. Vi kan börja med att lyssna till kroppens förnimmelser och känslor utan att döma dem. Att lyssna till sina egna känslor och ta dem på allvar kräver tillit till sig själv. Många är så vana vid att vara till lags och följa någon annan.
Läs Stinas berättelse:

Tilliten försvann som i en som i en handvändning säger Stina. Stina berättar för mig om sin förlossningsupplevelse. Jag kände full tillit till första barnmorskan, jag öppnade mig jättefint, säger hon. Jag var öppen sex centimeter när första barnmorskan gick hem. Det kommer då  in en ny som känns osäker, jag ville säga något men tordes inte. Min kille och jag tittade på varandra, men ingen vågade säga något om att byta. Tänk om de hade tyckt att vi var besvärliga.

Det blir nog bra tänker Lisa. Barnmorskan säger ingenting som hjälper Stina eller vägleder henne, hon får inget möte med henne. Hon står mest vid datorn hon säger aldrig hur eller vad jag skulle göra säger Lisa i ett samtal efter förlossningen. Det var läskigt för känslan eller stämningen inne på rummet blev helt annorlunda, säger hon.

Hon öppnar sig inget mer och barnet tränger inte ner i bäckenet. Man får sätta värkstimulerande dropp. Hon hinner knappt hämta andan mellan värkarna som verkar ha kommit alldeles för tätt av droppet.

De sista cm öppnar sig nu men huvudet tränger inte ner. Barnmorskans pass är slut, hon går därifrån och då kommer det in en trygg person. Lisa känner total tillit igen, hon andas ut. Barnmorskan tar i Lisa med varma händer och tittar henne i ögonen och säger, vi ska hjälpas åt du och jag.

Lisa gråter av lättnad och känner ja henne kan jag lita på och känner hur krystvärkarna blir kraftigare.

Hon föder inom två timmar och barnmorskan finns vid deras sida hela tiden. Det blev bra till slut säger Lisa efteråt. Men en sak har jag lärt mig av detta, jag behöver bli bättre på att säga vad jag känner. Jag behöver lära mig att ha större tillit till min egen kropp och det som den talar om för mig.

 

Comments are closed.