Dyka eller drunkna i födandet

vågorAtt följa det som sker när det sker under födandet kan vara som att dyka ner i den tuffaste vågen med en mjuk följsam kropp och låta sig svepas med utan rädsla. Genom att vara medveten om hur du ska förhålla dig och genom att förstå att det är helt ofarligt att dyka ner i din egen kropp  kan du följa med i det som sker.

Du har dykarutrustningen på dig, du vet att du har syre kvar, du vet inte hur länge du ska hålla på men du får ständiga rapporter om att du jobbar på som du ska, att fortsätta att släppa kroppen, att flyta med.

Påminnelser och kärlek omger dig och att du har ett stöd nära dig som får dig att våga släppa allt annat runt dig. Det är ett intensivt hårt jobb men tryggt och precis som det ska vara. Du kan njuta i vilostunderna mellan vågorna,i mellanrummen kan du uppleva en behaglig, skön känsla i din kropp, det är dina kärlekshormoner som  tydligt visar sig, du märker de inte så tydligt i dyken (men de finns där och hjälper dig) men i pausen förnimmer du hjälpen din kropp skickar dig.

Kontrasten är att bli satt på en gummiflotte i ett stormigt kallt vatten, du får kallsup på kallsup snabbt inser du att du kommer att drunkna, det finns ingen som når dig då de inte ser hur långt bort du farit på din flotte. Det är ingen alls som når dig då deras beröring inte är närvarande inte tydlig. De kan inte fånga dina ögon, de får ingen kontakt med dig, de låter dig drunkna. Det är din upplevelse just nu i stunderna som avlöser varandra under en förlossning i stress och kaos.

Du ger upp, du hamnar i ett tillstånd där det inte är smärtan som är svårast längre utan ovissheten och längtan bort från allt. Du försvinner bort i ren  överlevnadsstrategi och  mentalt går du därifrån, du bryr dig inte om hur det blir med någonting. Allt detta pågår inom dig och syns inte  på utsidan för det otränade ögat.

Din skräck är för stor för att själv formulera eftersom ingen förstår, du kan inte sätt ord på det som pågår nu, allt är ett virrvarr och mycket otydligt vad som är vad. Efteråt säger man till dig, grattis det gick ju bra till slut och du upplever bara tomhet.

Kontrasten mellan att dyka ner i det som pågår i tillit eller att drunkna i stressens virvlar  är som natt och dag, som varmt och kallt, yin och yang.  Skillnaden att föda genom att följa med i vågorna och njuta i dalarna eller att i upplevelsen av att nästan drunkna i stormen utan dalar utan mellanrum är diametralt olika och det värsta är att tiden efter blir lika olika, den blir tuff och svår efter en svår förlossningsupplevelse, den kan bli euforisk, fylld av lycka efter en harmonisk upplevelse. De sistnämnda upplevelsen av att föda är ALLA värda.

Utvecklingen av Lust Att Föda – med mindfulness som guide har inspirerats av Cayenne Ekjords dykmetod  och dels genom mina många år med samtal och stöd till  förlossningsrädda kvinnor som beskrivit hur de givit upp och upplevt kaos och skräck, varit ute på gummiflottar, lämnat sin kropp och suttit uppe på en vägg , hur de mentalt “gick därifrån”, “stängde av”, försökte” föda barn med huvudet” som en är strategi vi inte ska behöva ta till i en förlossning , samt genom mitt intresse i personlig utveckling som givit många pusselbitar i förståelsen hur denna process påverkar negativt om vi jobbar emot den och  inte följer den med acceptans, stöd och kärlek.

Ytterligare en pusselbit blev mindfulness som är ett förhållningssätt till livet. När jag läste om det för  10 år sedan sa jag till mig själv, det är ju det jag jobbar med och kände att jag ville lära mig mer och gick därefter en utbildning till mindfulnesslärare. Mindulness är egentligen fel att kalla en  metod eftersom det är något vi alla har inom oss, den medvetna närvaron, men vi kan behöva träna upp den, “damma av den” med övningar och vissa tekniker för att påminna oss om att komma tillbaka till det som pågår nu och acceptera det, för att kunna välja hur jag på bästa sätt ska hantera situationen jag befinner mig i.

Du befinner dig i livet –  här och nu – oavsett hur ditt nu är..om du föder eller inte…..men du kan välja hur du förhåller dig till ditt nästa nu.

maria ♥

Comments are closed.