Värkar under föreläsningen

DSC_00199 - Kopia

Förlossningskurs: Medvetet Födande, Stockholm läs mer

Efter min föreläsning när folk lämnar aulan, så kommer en man ner till mig där jag står och plockar ihop och säger att min fru sitter där uppe och har värkar och det är jobbigt, de vet inte hur de ska orka.

Han berättar att det varit inne på kontroll på förlossningen men att det var förvärkar som nu kommer med sex-sju minuters intervall och de fått rådet att promenera så värkarna skulle komma igång mer.

Istället kom de och satte sig längst bak i den stora aulan och lyssnade på föreläsningen mellan värkarna.Jag tyckte du sa något om att inte promenera säger han till mig. Jag följer med dig och pratar med henne säger jag.

Jag möter en kvinna som sitter längst ut på stolen och under värken så spänner hon ihop både ansikte, händer och axlarna åker upp. (så som de flesta hanterar värkar om de inte tränat innan).

Ok, säger jag. Gör tvärtom! Och så fick de fakta och vi övade på andningen och mannen fick prova hur han med tydlighet kunde guida henne under värkarna med händer, ord och sin närvaro. De fick rådet att åka hem, vila, äta och absolut inte promenera.

Efter min föreläsning Lust Att föda där jag som vanligt berättat om hur vanligt det är att vi motarbetar kroppen och kroppen blir stressad och spänd och smärtan ännu svårare etc etc. Jag nämner alltid att man inte promenerar igång en förlossning utan att det är bättre att släppa alla idéer om att nu måste jag komma igång utan hellre ta det lugnt hemma i soffan.

Jag tänker vad enkelt – varför ska det vara så svårt att applicera detta sätt i personalgrupper. På ett plan förstår de flesta, men vi (personal) kan guida kvinnor ännu djupare in i nuet, i det som sker här och nu, trots smärta. I nuet, i smärtan, i stormen öga är det intensiva förnimmelser men ändock lugnt fritt från oroliga tankar som genererar svåra känslor som i sin tur genererar spänningar….

Efter en dryg vecka kommer detta mail och jo Camilla och Christian jag kommer ihåg er mycket väl!

Hej Maria!
Vet inte om du kommer ihåg mig och Christian som var på din föreläsningen i torsdags den 24:e på Danderyds sjukhus. Det var vi som stannade kvar efteråt och pratade med dig då jag hade förvärkar, var stressad och spände mig vid varje värk.

Jag vill Av hela mitt hjärta tacka för din hjälp med andningen och avslappningen, utan din rådgivning hade förlossningen inte varit så lugn som den var. Speciellt hjälpte det min partner som kunde lugna mig och hjälpa mig att andas lugnt.

Men vi lydde ditt råd och åkte hem, men kl 01,30 stod jag inte ut längre och åkte då in. Personalen på förlossningen var helt fantastiska och underbara på alla sätt. Trots personal skifte så kände jag mig lugn och trygg.

Lilla Meja kom till slut på fredagen den 25 kl 11,05.

Jag vill återigen tacka för din hjälp , betydde mer än du förstår.

Lycka till med din forskning så kanske vi ses på ngn av dina kurser i framtiden.:)

Med Vänliga Hälsningar
Camilla Barding

Visst är det underbart!!! att det finns hjälp att få!  /maria♥

Comments are closed.